Billedserie
Hent Adobe Flash player
Billeder fra Vestjyske Livretter
En vestjysk kogebog bliver til
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.
Extranet

Flere gode historier


Rundt omkring blandt de vestjyske producenter, spise- og oplevelsessteder findes der mange gode historier

Helt ude i hampen

Helt ude i hampen… Medlem af Regional Madkultur Vestjylland, Nyborggaard, er kendt som landets største producent af økologisk hørfrøolie. Som noget nyt har Nyborggaard kastet sig ud i noget, der kan lyde helt ude i hampen.Personerne bag, Korna og Johannes Jensen, er nemlig begyndt at dyrke hamp. Ved siden af hørmarkerne står nu hampplanter af en sort, der er velegnet til hampefrøolie. Olien er fyldt med sunde og nærende fedt- og aminosyrer. Ud over olieproduktionen er Nyborggaard også gået i gang med fremstilling af økologisk hampeproteinpulver. Produktet henvender sig til de kostbevidste og dem, der har fokus på fordelingen af protein og kulhydrater.Læs mere om Nyborggaards nye eventyr i en længere artikel fra Dagbladet Holstebro d. 8. august 2013.

Kunsten at lave is

Hveddegaard havde i foråret besøg af den bornholmske iskunster Thorkil Boisen. En håndfuld amatører havde meldt sig til iskursus, hvor de lærte at mestre kunsten - og også lærte hvad man særligt skal passe på, når man bevæger sig ud i isproduktionen. Læs en af deltagernes beretning om kurset.

Giroen har givet flere kunder

På fjerde år driver Pia og Jacob Raabjerg Kjærsgaard Nygaard Bed & Breakfast, sideløbende med gårdbutikken Hedekød, hvor de sælger oksekød fra egen besætning. Foråret og sommeren i år har været det travleste endnu. Med under 10 km til både Boxen, Messecentret og Herning centrum har Nygaard Bed & Breakfast en ideel geografiske placering i forhold til arrangementer i det midtjyske. Også i forhold til turister på rundrejse i Jylland ligger stedet perfekt. Men det er ikke kun geografien der trækker folk til. Gården Nygaard ligger skønt med skov og udsyn til Kollund enge. For turister der gerne vil bo i naturskønne omgivelser, opleve stilheden og ikke mindst dyrelivet, er Nygaard Bed & Breakfast lige stedet. Læs hele historien om Nygaard Bed & Breakfast.

Ny gårdbutik, dobbelt indtjening og en udvidet produktion

Igennem Regional Madkultur Vestjylland har Martin Mose fået kendskab til muligheden for at søge om LAG midler. Det har givet nogle nye økonomiske muligheder, og med støtte fra LAG Holstebro slog Tvis Honning i september 2012 dørene op til sin nye gårdbutik. Ud over sine egne produkter rummer gårdbutikken produkter fra en lang række af de andre af medlemmer samt andre specialiteter, både økologiske og ikke-økologiske. Siden optagelsen i foreningen har det ikke være nødvendigt for Martin Mose at sælge til grossister. Han sælger det hele selv, hvilket giver en dobbelt indtjening i forhold til før. Læs hele historien om Tvis Honning

Vestjysk æblevin

En vestjysk æblevin er resultatet af et unikt samarbejde mellem to vestjyske producenter. Hos Kræmmergaard har de leget med tanken om en æblevin i nogle år, men ideen blev først realiseret, da frugtavlerne blev en del af foreningen Regional Madkultur Vestjylland og her kom i snak med Troels Juel fra Brage Vin. Æblevinen og samarbejdet mellem Kræmmergaard og Brage Vin er et konkrete resultat af, hvad der kan ske, når producenter mødes på tværs af fagligheden og tænker nyt sammen. Læs hele historien om Vestjysk Æblevin.

Man spiser da ged i Vestjylland

Danskerne er stadig lidt tilbageholdende, men hos Lindbjerg Økoged håber de vestjyske gedeavlere, at flere forbrugere får øjnene op for det magre og velsmagende kød, den sunde mælk og de mange delikatesser. Gedekød er både magert, mørt og meget velsmagende. Også gedemælken bliver fremhævet som et sundt alternativ, fordi mælken indeholder mindre kolesterol end fx komælk. Læs hele historien om Lindbjerg ØkoGed.

Smag, kvalitet og bæredygtighed – det er vildt!

Hele tre ting på én gang - og faktisk meget mere! Derfor vil Klosterheden Vildt have sat dansk vildt på kortet over kvalitetsfødevarer. Læs hele historien om Klosterheden Vildt.  

Vestjysk vin

Man behøver ikke bo i Bordeaux eller Alsace for at være vinbonde. I et lunt hjørne ved Asp ligger Brage Vin, der siden 2005 har produceret vestjysk vin. Læs hele historien om Brage Vin.  

Økologisk kød med vestjysk smag

Seneste skud på stammen af medlemmer i Regional Madkultur Vestjylland tilbyder kvalitetskød med den unikke smag af Vestjylland. Læs hele historien om Slagter Sørensen.

Bondegårdsis fra Vestjylland

130 økologiske køer sørger for råvarerne, der bliver mikset med frugt, chokolade og andre ingredienser, som bliver til eksklusiv is hos Staby Is. Inden isen kommer med hjem i fryseren eller på festbordet, er det muligt at komme på bondegårdsbesøg og hilse på køerne, der leverer mælken til isen.

Dus med himlens fugle og Mads på kroen

Krofatter Mads Christian Hansen blev i sin tid gode venner med Poul Reichhardt, der var med til at udbrede befolkningens kendskab til Sevel Kro. Han var dus med himlens fugle og det pænere borgerskab i København – men så sandelig også dus med en vis Mads Christian Hansen ovre i Sevel på den jyske hede mellem Holstebro og Viborg. Folkekære Poul Reichhardt faldt for stilen, og hans mange besøg smittede voldsomt af på butikken: ”Sevel blev en slags Skagen – bare uden vand.” Sådan siger den nuværende indehaver af Sevel Kro, Hans Kurt Nielsen […]. Citat i uddrag fra artikel af Henrik H. Breum i Dagbladet Holstebro d. 5. juli 2011.

Hverdagsheltens Kro

Historien bag Tambohus siger, at fiskeren Chresten ’Tambour’ Pedersen i begyndelsen af 1800-tallet reddede en ung pige fra at drukne. Datidens regent, Kong Christian den 8., belønnede Tambour med det privilegium at færge folk og fæ fra Thyholm til Jegindø – og høste fortjenesten. Samme Tambour infiltrerede i 1842 en gruppe røvere og skarnsfolk på egnen og fik dem lokket i en fælde, så den plagsomme bande blev fanget. For den dåd fulgte endnu et kongeligt privilegium; det at drive færgekro. Dermed var fundamentet for Kgl. Privilegeret Tambohus Kro lagt – og kroen ligger der endnu.

Vestjysk kaviar

Historien om den vestjyske kaviar, Cavi-art, går tilbage til 1988. Dengang skulle Jens Møller vise sine børn et biologisk forsøg, hvor en væske skulle reagere med de enzymer, der var i den havtang, som indgik i forsøget. Forsøget gik ikke helt som forventet og blev gemt væk i kælderen. Umiddelbart efter var Jens Møller i selskab med et par lokale lystfiskere ude at elektrofiske. Da de fangede et par fisk med rogn, slog det Jens Møller, at han for nyligt havde set noget, der mindede om de små runde kugler. Hjemme igen undersøgte han forsøget i kælderen. Og ganske rigtig havde tangkuglerne samme form som den fiskerogn han havde med sig hjem. Herefter gik der en årrække med smagstestning og forsøg, inden Jens Møller i 1995 slog dørene op til sit firma Jens Møller Products Aps, der i dag eksporterer den vestjyske kaviar til fem kontinenter og omkring 20 lande.
11-04-2014
Spis naturen!
Tag ud i den vestjyske natur og find vilde, spiselige planter.

Madlandet i vest har lavet tre ture, hvor du ved hjælp af koordinater, billeder og beskrivelser selv kan finde de vilde, spiselige planter ved Resen Hede, Bremdal Strand og Livbjerggaard.

 
Læs mere
Madlandet i vest   |  9690 8808   |  info@navigators.dk