Billedserie
Hent Adobe Flash player
Billeder fra Vestjyske Livretter
En vestjysk kogebog bliver til
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.
Extranet

Man spiser da ged i Vestjylland


Inger og Jesper Vadsholt ved godt, der kommer til at gå langt tid, inden de vestjyske forbrugere spiser lige så meget gedekød som de gør i hjemmet ved Linde tæt ved Struer. Her er der ged fra egen avl på menuen ca. fem gange om ugen. Siden 2007 har de haft økologisk familielandbrug med geder. Op til 600 på én gang. Lige nu har de godt 400 dyr, hvoraf de 250 er malkekvæg. At have geder er næsten som at have køer, fortæller Jesper Vadholt. Han er uddannet landmand, men har aldrig ønsket at være det på stordriftsmåden. Derfor faldt valget på geder, der også størrelsesmæssigt passede ind i bygninger på gården, og desuden var oplagt til at afgræsse arealerne omkring gården.

Økologisk, sundt og lokalt

Gedekød er både magert, mørt og meget velsmagende. Den bedste smag og struktur får man ifølge Jesper Vadsholt fra kid, som er omkring et år gamle. Også gedemælken bliver fremhævet som et sundt alternativ, fordi mælken indeholder mindre kolesterol end fx komælk. Gedemælkens smag og fedtprocent afhænger af sæsonen. Om vinteren, når gederne går inden for i de strøede stalde, er der næsten én procent mere fedt i mælken, end om sommeren hvor gederne boltrer sig på markerne omkring gården. Det er vigtigt for Inger og Jesper Vadsholt, at de sociale og nysgerrige geder har det godt. De er ude på græs, så meget det kan lade sig gøre, og når de går indenfor, har de god plads til at gå rundt mellem hinanden. Gedernes mulighed for at bevæge sig og spise grønt, er med til at sikre deres trivsel, forbedre strukturen i kødet og mindske mængden af mættet fedt. Valget af økologi var helt naturligt for familien Vadsholt. De er ikke i tvivl om, at økologi og sundhed er fremtiden. Men lige nu er udfordringen at få forbrugerne til at investere mere i gode, sunde kvalitetsfødevarer. Og for vestjyderne er det lige ved hånden.

Se, mærk og smag en ged

Lindbjerg Økoged åbner gerne dørene for skoleklasser, foreninger og andre, der har lyst til at få en rundvisning eller komme på økologisk gårdbesøg. Her kan børnene lege i halmen og med gedekiddene, mens de voksne kigger inden for i gårdbutikken og lader sig friste af de mange forskellige udskæringer af gedekød, fars, frankfurtere, spegepølser samt gedebrie, friskost og gedeost i saltlage. Familien Vadsholt går med planer om at få et fårehold, nogle høns og at dyrke økologiske grøntsager. Og selvom en brand i staldbygninger i 2008 satte en bremser for planen om at lave bondegårdsferie, så lever drømmene endnu for økologerne, der har mange visioner for fremtiden.
11-04-2014
Spis naturen!
Tag ud i den vestjyske natur og find vilde, spiselige planter.

Madlandet i vest har lavet tre ture, hvor du ved hjælp af koordinater, billeder og beskrivelser selv kan finde de vilde, spiselige planter ved Resen Hede, Bremdal Strand og Livbjerggaard.

 
Læs mere
Madlandet i vest   |  9690 8808   |  info@navigators.dk