Billedserie
Hent Adobe Flash player
Billeder fra Vestjyske Livretter
En vestjysk kogebog bliver til
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.
Extranet

Vestjysk vin


Man behøver ikke bo i Bordeaux eller Alsace for at være vinbonde. I et lunt hjørne ved Asp ligger Brage Vin, der siden 2005 har produceret vestjysk vin

Det er nok de færreste, der har haft fantasi til at forestille sig vinmarker i Vestjylland. Ikke desto mindre har det været virkelighed siden år 2000, hvor Troels Juel sammen med sin svoger Søren Risager satte de første vinstokke i jorden. I dag har de 1200 vinstokke fordelt på den 4000 m2 store vinmark på Skæddergård ved Asp mellem Struer og Holstebro.

Vilje, viden og visioner

Der skal noget til for at få en sindig jyde til at slå sig ned som vinbonde her i det kølige klima mod nord. Inden Troels Juel kastede sig ud i projektet, havde han en god portion viden om vinproduktion, men det har alligevel krævet en stærk vilje at nå hertil, hvor han kan kalde sig selv for vinbonde. Investeringen ligger primært inden døre, hvor de moderne rustfri tanke omdanner druerne til velsmagende vin. Men arbejdstimerne ligger uden for på marken. 600 timer årligt er et overslag på den tid, det kræver at passe de 1200 vinstokke, hvorfra der i gennemsnit forventes en høst på 1000 flasker vin årligt. Selvom vinmarken ligger godt placeret med gode læforhold og begrænset risiko for frost, så holder Troels Juel alligevel et mere end almindelig vågent øje med vejrudsigten. Frost i det sene forår og i det tidlige efteråret udgør nemlig en af de største trusler mod vinproduktionen i det vestjyske. Både Troels Juel og Søren Risager har i dag fuldtidsjob ved siden af vinproduktionen. Men Troels Juel håber, han med tiden kan komme til at leve af at være vinbonde i Vestjylland. For ham er vinbonde absolut drømmejobbet. Og det skorter heller ikke på visioner for fremtiden. Der skal sættes flere vinstokke, produceres mousserede vin, laves et showroom, og så skal Brage Vin selvfølgelig være kendt for sine velsmagende vestjyske dråber.

Kvalitet frem for kvantitet

Selvom drømmen er at blive vinbonde på fuldtid, så afviger Troels Juel ikke fra sin oprindelige filosofi om, at Brage Vin står for kvalitet frem for kvantitet. Og det er muligt at lave kvalitetsvin i Vestjylland. På grund af klimaet, har druerne her en lang vækstsæson, hvor varmen bliver gradvist tilført i modsætning til eksempelvis Sydeuropa, hvor druerne modner hurtigere på grund af de varme somre. Den lange modningsproces og de lange lyse dage, vi oplever i Danmark, er med til at give de danske vine en helt unik smag. Klimaet egner sig bedst til fremstilling af hvidvine, så det er sædvanligvis dem Troels Juel har størst forventning til. Men lige nu er produktionen af årgang 2009 i fuld gang, og Troels Juel har netop smagt på de ikke helt færdige vine. Han er begejstret for både smag og kvalitet, og mener i al beskedenhed, at rødvinen bliver endnu bedre i år end tidligere.
11-04-2014
Spis naturen!
Tag ud i den vestjyske natur og find vilde, spiselige planter.

Madlandet i vest har lavet tre ture, hvor du ved hjælp af koordinater, billeder og beskrivelser selv kan finde de vilde, spiselige planter ved Resen Hede, Bremdal Strand og Livbjerggaard.

 
Læs mere
Madlandet i vest   |  9690 8808   |  info@navigators.dk